De terrorist

Ik was er vanmorgen getuige van hoe een man van buitenlandse origine, na zijn doortocht aan de kassa van de supermarkt, door een winkeldetective werd tegengehouden. Men verzocht hem zijn zakken leeg te maken en tussen hetgeen hij opdiepte, bevond zich inderdaad een onbetaalde flacon aftershave van Fa.

De vermeende dief begreep geen woord Nederlands en bediende zich van steenkolenengels om zich te verdedigen. Het woord ‘free’ rolde herhaaldelijk over zijn lippen en klonk steeds luider, zodat ik heel even vreesde dat hij een vrijheidsstrijder van een louche terroristenbende was, die zich mogelijkerwijze met explosieven omgord had en op het punt stond om die tot ontploffing te brengen.

Spoedig bleek echter dat zijn onrechtmatige toe-eigening van het flesje waarschijnlijk op een misverstand berustte. Om op wervende wijze te benadrukken dat aftershave van Fa de gebruiker ervan een gevoel van vrijheid zou bezorgen, had de fabrikant ervan een slogan op de verpakking laten aanbrengen: be free! Onze uitheemse vriend interpreteerde dat verkeerd en nam zo’n flesje mee, in de veronderstelling dat het een gratis monster betrof. Hij begon België zowaar een fantastisch gul land te vinden.

Hoewel dat een zeer plausibele uitleg leek, besloot men toch de politie erbij te halen. Het gezicht van de man sprak boekdelen: hij vond België al niet meer zo’n aangenaam land.