Ken u zelve!

Gnothi seauton. Dat is de Griekse vertaling van de titel van dit stukje. Naar Pausanias — reisjournalist avant la lettre — beweert, bevond deze wijze stelregel zich als inscriptie boven de ingang van de aan Apollo gewijde tempel in Delphi. Het was in deze tempel dat de priesteres, Pythia, een onderkomen gevonden had en zich met een lucratieve bezigheid onledig hield: het overbrengen van orakels. Ze zat op een drievoet boven een kloof, waaruit bedwelmende dampen opstegen, en raakte zodoende in een trance. In die benevelde toestand stootte zij klanken uit in het onverstaanbaars, de orakels, die andere priesters in raadselachtige voorspellingen vertaalden. Het is van alle tijden.

Archeologen hebben Delphi ondersteboven gekeerd, maar vonden geen walmende kloof. Er zal daar wel iets anders aan de hand geweest zijn. Volgens mij stookte dat mens de ene joint na de andere op, zodat ze voortdurend in een roes verkeerde en dus zo high als de Mount Everest en zo stoned als een garnaal was. Men zou voor minder wartaal uitslaan … en ik kan het weten. Gnothi seauton!

Ik zal me vanmiddag naar Brugge begeven. Aangezien deze stad niet over kloven beschikt, laat staan over een walmend exemplaar, zal ik me tussen 14 en 17 uur op de Grote Markt vestigen en daar, onder het waakzame oog van vroede en gestandbeelde voorvaderen, zelf voor bedwelmende dampen zorgen, door de brand in komieke sigaretten te jagen, om me vervolgens lustig aan het orakelen te wijden. Jullie kunnen me desgewenst raadplegen, weliswaar tegen betaling van 10 euro, als bijdrage in de kosten, want het verwekken van bedwelmende dampen is helaas niet goedkoop.

Allen daarheen! Als het niet regent …

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme