Apenverdriet

Wees gerust! Ik zal me vandaag niet met jullie onderhouden over het wel en wee van de Araucaria araucana: de parkboom met takken in kransen en dakpansgewijs aanliggende schubben, die zo hard zijn, dat ze zelfs voor apen niet te beklimmen zijn en die men daarom apenverdriet noemt, of ook nog apenboom of slangenden. Ik heb iets anders voor jullie in petto.

Ik verklap geen geheim en vertel jullie al evenmin nieuws als ik mededeel dat de dierenwereld mij ten zeerste boeit. De meesten van jullie weten immers al dat ik de beestenboel van deze aardkloot een bijzonder warm hart toedraag. Als televisiemakers zich verwaardigen hun kijkers wat fauna op te dissen, zal ik over het algemeen gretig aanschikken en me zelfs tot een aandachtig toeschouwer ontpoppen. Helaas is hetgeen ik door de strot gestouwd krijg niet zelden kommer en kwel.

Het ruitje heeft me zeven weken lang lang op Chimp Family Fortunes vergast: een documentairereeks over het wel en wee van een chimpanseekolonie in Tanzania. Gisteren kregen we de laatste aflevering te zien en ik liet alles vallen om erbij te wezen, want ik was zeer begaan met het lot van het weesaapje Flirt. Haar moeder was ocharme gestorven en de rest van de groep liet haar aan haar lot over. Ze negeerden haar straal. O, wat ergerde ik me aan het onbehouwen gedrag van die apenbende. De verstoten Flirt voelde zich met de dag eenzamer; haar ogen keken van lieverlee ontredderder; ze had honger en niemand die haar wat aanreikte; het ging snel bergafwaarts met haar conditie …

Het was te treurig voor woorden. Ik bereidde me voor op het ergste en maakte me klaar om in grote droefenis te raken. De zakdoeken lagen binnen handbereik. Toen daagde opeens haar grote broer, Frodo, op en die trok zich het lot van zijn zusje aan. Hij begon haar met schier onvoorstelbare tederheid te vlooien en haar verwaarloosde pels te verzorgen. Je had het gezichtje van Flirt moeten zien. Ze straalde! En ik? Ik hield het niet droog en gaf me over aan het zoet genot der tranen. Dat hakte er zo in.

En zo werd het toch nog een fijne zondag.

The Author