Hij heeft me in de smiezen

Tijdens mijn werkzaamheden stuitte ik op het mij onbekende woord steganografie. Ik kon er de Griekse woorden steganos (verborgen) en graffein (schrijven) in ontdekken en aangezien besluierde toestanden en dus ook geheime of verborgen boodschappen mij mateloos boeien, heb ik mij op internet wat in het onderwerp verdiept. Steganografie is dus het verbergen van informatie in onschuldig ogende objecten.

Ik kwam tot de ontdekking dat ik me in mijn in mijn vlegeljaren met steganografie onledig heb gehouden en sommigen van jullie waarschijnlijk ook. Als je bij het schrijven geen inkt, maar citroensap, uiensap, melk of zelfs urine gebruikt, zie je geen letter op het papier staan. De boodschap verschijnt pas als je het schijnbaar onbeschreven blad boven de vlam van een kaars of een aansteker beweegt en derhalve opwarmt. Dan duikt bij toverslag de tekst op in bruine tinten … of vliegt je blad in de fik als je even niet oplet, hetgeen bij mij meestal het geval was.

Een minder bekende en volgens mij enigszins dubieuze toepassing van de steganografie is die van de gele puntjes op elke door een laserprinter afgeleverde pagina. Deze met het blote oog onzichtbare markeringen coderen de datum, de tijd en het serienummer van het toestel waarmee geprint wordt. De meeste fabrikanten van laserprinters passen deze techniek toe op hun producten. Dit doen zij zeer waarschijnlijk op verzoek van overheden, zodat die kunnen achterhalen waar een print vandaan komt.

Ik vind dit al veel minder leuk dan het schrijven met onzichtbare inkt … en daar houdt het niet mee op. De steganografie biedt talloze mogelijkheden en trucjes om ons doen en laten in de gaten te houden, maar daar heb ik me niet in verdiept. Het is me te technisch en … eigenlijk wil ik het liever niet weten.

Ik vraag me trouwens al geruime tijd af of er in Fort Worth, Texas, mogelijkerwijze een van die twijfelachtige organisaties van de Amerikaanse overheid gevestigd is? Mijn blog krijgt namelijk iedere dag gemiddeld vijf keer een aldaar gevestigde bezoeker over de vloer. Het IP-adres is evenwel onvolledig en laat zich derhalve niet natrekken. Het kan natuurlijk ook een uitgeweken Nederlandstalige zijn. Ik zie vooralsnog geen wolven en beren op de weg, maar ik ben nu eenmaal verschrikkelijk nieuwsgierig … en ik wil graag blijven schrijven dat ik een groot aantal Amerikaanse politici als idioten beschouw, om van de Belgische nog te zwijgen.