Sterrenkijken

De ochtend was nog volop bezig vunzige klaarte in de lucht te borstelen toen de ingenieuze vrachtwagen in het dorp verscheen. Aan de achterkant ervan bevond zich immers een aan een telescopische arm bevestigde hijsbak, waarmee men een persoon van de arbeidende klasse op tamelijk veilige wijze van de grond kan tillen. Ik meen te weten dat men dergelijk vehikel een hoogtewerker noemt, maar schiet niet op de pianist, want hij doet zijn best.

Het voertuig stopte bij iedere lantaarn en gooide telkens een mannetje omhoog, dat vervolgens ornamentele kersttoestanden aan de paal bevestigde: een staartster van komsa, waarvan de met vinnig dennengroen omzwachtelde randen tientallen lampjes torsten. In de komende weken zullen die samen met de straatverlichting aanspringen en aldus voor een feeërieke sfeer zorgen. Voor mij hoeft het eigenlijk niet. Ik vind heel dat gedoe nogal gekunsteld en opgeklopt. Bovendien vraag ik me af hoeveel energie we aldus verkwanselen en wie daarvoor zal opdraaien. Ik durf er wat om te verwedden dat de al zo vaak getergde belastingbetaler het weer aan zijn kwast zal hebben.

Aangezien er zich pal voor het dorpscafé een lantaarnpaal ophoudt, kreeg die ook zo’n hemellichaam opgespeld. Het licht daarvan zal tot in het nieuwe jaar de gelagkamer binnendringen en aan allen daar aanwezig de blijde boodschap verkondigen. Ik prijs me gelukkig dat men zich tot sterren beperkt. Vroeger hing men ook luidsprekers op, waaruit van ’s morgens tot ’s avonds muzak opsteeg. Ik vind Stille Nacht een erg mooi lied, maar als je het honderd keer per dag hoort, begint het je net zo knap te vervelen als Jingle Bells en Rudolph the Red-Nosed Reindeer …

Ik stond in de bakkerswinkel toe te kijken hoe de man zich liet optillen om een paal met zo’n nogal onhandelbaar gevaarte op te leuken. Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar plots dook die ster naar beneden, om vervolgens op de stoep te pletter te storten. Ik heb snel een wens geuit. Dat doe ik altijd als ik een vallende ster ontwaar. Omdat ik het dit keer van heel dichtbij heb mogen meemaken, zit het er dik in dat deze wens zal uitkomen en dat ik nog voor Kerstmis de Euro Millions zal binnenrijven.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme