De laatsten zullen de eersten zijn

Gisteravond ontspon er zich in de lokale drenkplaats een vrij heftige discussie over het probleem dat ik hieronder samenvat:

In de supermarkt vormt zich een lange rij aan de enige kassa die bemand is. Er staat een twintigtal klanten voor je als je plots merkt dat men van plan is om een tweede kassa te openen. Je bent op je qui-vive en als dat inderdaad gebeurt, verlaat je snel de rij om als eerste bij die kassa aan te schuiven. De persoon die voor je stond, doet dat eveneens, zij het iets minder snel, waardoor die vlak achter je in de nieuwe rij terechtkomt, maar wel de eerste plaats opeist, omdat zij of hij bij de andere kassa eveneens voor je stond. Moet je haar of hem inderdaad laten voorgaan, of geldt hier het principe dat wie het eerst komt, het eerst maalt?

Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat wie het eerst bij de nieuwe kassa aanschuift niemand moet laten voorgaan, maar niet iedereen was het met me eens en we zijn er dus niet uitgekomen. Ik kan me voorstellen dat zoiets ook werkelijk gebeurt, dus vroeg ik me af of er eigenlijk een gedragsregel voor dergelijke incidenten bestaat.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme