Huismiddelen en boerenremedies

Ik had een afspraakje dat perspectieven bood ─ breek me vooral de bek niet open! ─ en wilde een voordelige indruk maken, dus besteedde ik extra aandacht aan mijn uiterlijk. Eerst koesterde ik me in de verkwikkende omhelzing van de douche. Omdat het water met warme lippen aan mijn lichaam knabbelde en omdat ik hevig aan seks dacht, voltrok zich het wonder der opstanding des vlezes.
─”Koest, jongen!” zei ik. “Rust nog maar wat. Straks mag je misschien fluks aan de slag.”
Het was evenwel volkomen aan hem verspild. Hij heeft altijd al iets ongebondens over zich gehad, dus liet ik het verder maar blauwblauw.

Later stond ik schuimbekkend voor de spiegel en bediende het scheermes. Het concept van zo’n apparaatje zal ongetwijfeld langdurig in de hersenpannen van ontwerpers gegist hebben, waarna Gillette en Wilkinson Sword ons met het veiligheidsscheermes verblijdden. Toch slaag ik er nog steeds in om me zo nu en dan een jaap te geven. De overgang tussen mijn wangen en oogkassen verloopt immers niet vloeiend. Ik heb wat men geprononceerde jukbeenderen noemt en die vormen een obstakel waar een scheermes hinder van ondervindt.

Wie ooit een snee in zijn gezicht kreeg, zal weten hoe hevig en langdurig die bloeden. Ik opende een kastje en trof daarin flessen en potten vol heerlijke balsems, crèmes, gels, lotions, poeders en parfums aan, maar het bloedstelpende aluinstiftje was nergens te bespeuren. Ik herinnerde me dat ik het bij een vorige gelegenheid woedend door de badkamer gezwierd had, omdat het zo venijnig piekte en ik nogal kleinzerig ben. Waarschijnlijk heeft de stofzuiger het achteraf ingeslikt.

Ik behielp me met aftershave, maar dat sorteerde weinig effect. Toen ik twintig minuten later het café betrad waar het rendez-vous zou plaatsgrijpen, snelde een penetrante geur me vooruit. Ik rook luidkeels naar aftershave en moest met mijn armen de schoolslag maken om door die walm heen te komen. Bovendien bloedde ik nog steeds.

Toen kwam er opeens een oud heertje naar me toe.
─”Kleef dit er eens op”, zei hij en hij gaf me een sigarettenvloei.
Het was geen gezicht natuurlijk, maar nauwelijks een minuut later stopte het bloeden. Er mag een satelliet op mijn kop vallen als het niet waar is.

Een oude os maakt rechte voren en grijs haar, wijs haar.