Geld over de balk?

Gisteren heb ik samen met een vriendin tijd en geld verkwanseld in een supermarkt van Colruyt. Zij is bijzonder goed van de kweter gesneden en dus kreeg ik tijdens het winkelen nogal wat tegen het trommelvlies gesmeten, want ze leverde commentaar op ongeveer alles wat ik kocht. Ik raakte er helemaal opgedraaid van, maar slaagde er met krabben en bijten toch in om me koest te houden.

bonnenVan 27 maart tot en met 23 april organiseert Colruyt een inzameling van levensmiddelen ten behoeve van de Voedselbanken: een organisatie die de overschotten van de voedingsindustrie en de grootdistributie verdeelt over liefdadigheidsinstellingen, die dan op hun beurt minderbedeelden helpen en zowel honger als armoede bestrijden. Deze inzameling gebeurt door middel van bonnen, die men voor verrekening aan de kassa afgeeft. Daarna zorgt Colruyt ervoor dat de tegenwaarde als producten bij de Voedselbanken terechtkomen.

In ruil voor mijn formuliertje van € 5 verscheen er een lijntje tekst op mijn kassabon: gift mandje bedankt.

gift
Mijn vriendin vond dat maar niks.
─”Ben je er zeker van dat de Voedselbanken jouw vijf euro zullen opstrijken?” vroeg ze giftig.
─”Ik veronderstel van wel”, schokschouderde ik.
─”Dan ben jij een heel onnozel mens”, zei ze. “Ik weet namelijk uit goede bron dat ze een groot aantal van die bonnen verdonkeremanen. Tel uit de winst!”

Hoewel ze haar goede bron weigerde bekend te maken, bleef hetgeen ze beweerde me toch door de kop malen. Zou het kunnen dat ik, lichtgelovige, in plaats van een opkontje te geven aan een minderbedeelde alleen maar een toch al goed bij kas zittende supermarktketen nog rijker heb gemaakt?

The Author