Basta!

In ons medialandschap vertoont er zich een bescheiden commerciële televisiezender met de nietszeggende naam VT4, die sinds jaar en dag moeizaam opbokst tegen de verschroeiende dominantie van enkele potige collega’s. Met grote heren is het kwaad kersen eten; zij tasten naar de rijpste en gooien met de stenen.

Hoewel ik een matig kijker ben en me nooit voor het ruitje ophoud als een konijn voor een lichtbak, stem ik toch regelmatig af op een van hun programma’s. Dat doe ik niet omdat ik van nature partij kies voor wie aan het lagereinde van de tafel zit, maar omdat hetgeen ze aanbieden nogal eens bij me in de smaak valt. Af en toe draaien ze immers een supergave film en vaak ook knoerspannende politieseries, zoals bijvoorbeeld CSI ─ Crime Scene Investigation ─ waarin barokke moorden en soms zelfs apocalyptische slachtpartijen plaatsgrijpen, die men dan in steriele laboratoria en met behulp van allerhande hoogtechnologische apparatuur probeert op te lossen. Ja, de wereld waarin we leven lijkt soms een voorafschaduwing van de hel en dan is het een opsteker om te zien hoe men het boeventuig opspoort en bij de kladden grijpt, zodat ze hun gerechte straf niet ontlopen.

Nu zijn ze bij VT4 op het lumineuze en allicht lucratieve idee gekomen om dat programma voortdurend te onderbreken om een aantal reclamespots aan de kijker te slijten. Met voortdurend bedoel ik om de zes à zeven minuten. Ik kan er begrip voor opbrengen dat men graag een slaatje wil slaan uit een populaire serie, maar om de zeven minuten is me toch echt te veel. Ik krijg er het spetterend en het zeepokkenlazarus van. Die zijn geen van beide het doel dat ik nastreef als ik televisie kijk.

VT4, ik haak af, hoor! Overdaad schaadt en jullie mogen het me niet tegen maken. Zolang jullie met dat idiote gedoe doorgaan en programma’s ongenietbaar maken, zoek ik mijn heil bij de concurrentie … en misschien blijf ik daar wel hangen.