Tegeltjeswijsheid

Omdat ik als kind vaak in de lappenmand gelegen heb, probeer ik sinds jaar en dag de streepjescode van mijn lichaam te lezen. Daar slaag ik vrij aardig in, maar helaas heb ik net zo veel verstand van medicijnen als een kraai van een zaterdag. Er is met andere woorden geen arts aan mij verloren gegaan en soms weet ik van mijn santé niet af, om het even per woordspeling te zeggen. Zo komt het dat ik af en toe geen afdoende verklaring heb voor iets waarmee ik behept ben, of dat zich onafwendbaar aan me voltrekt. Dat ondervond ik gisteravond ook weer.

Ik was in het soort humeur dat me naar een drankhol kan drijven. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik nauwelijks weerstand bood tegen die aanvechting, want als ik van iets verstand heb, dan is dat van aan de tapkast zitten. Binnen de kortste keren bevond ik me in een plaatselijke drenkplaats, waar mijn bezigheden zich beperkten tot een partijtje lullepotten en me ondertussen barmhartig over schuimende glazen ontfermen. Men gaf maar weg en ik kon het bijna niet aandrinken. Nu vermag ik heel lang mijn plas op te houden, maar onvermijdelijk komt het moment dat ik zowat knap en me met enigszins improviserende tred dien te verwijderen, om me van overtollig en hoogst opdringerig vocht te ontdoen.

Nu vraag ik me af waarom ik dat eerste bezoek geruime tijd kan uitstellen, maar daarna niet meer. Zodra ik één keertje de aardappelen afgegoten heb, moet ik zowat om de vijf minuten de geit gaan verzetten. Da’s bijzonder storend als men probeert een kwieke stroom van opgeruimd gebabbel gaande te houden. Of niet soms? Hoe zou dat eigenlijk komen?

Nu ik dat onderwerp aansnijd, valt het me op dat we over tal van uitdrukkingen beschikken om onze niet bepaald appetijtelijke activiteiten in toiletten en retirades enigszins te verbloemen. Een plasje plegen heet bijvoorbeeld:

 • een kleintje doen
 • de aardappelen afgieten
 • de geit gaan verzetten
 • even naar het vlees kijken
 • een geurvlag planten
 • de jongeheer een handje geven
 • de leiding in handen nemen

Een drukje doen kan men onder veel meer vervangen door:

 • een bout uitdraaien
 • een bruine trui breien
 • een nest jonge hondjes verzuipen
 • een knijpbriefje afvaardigen
 • zijn ruggengraat verlengen

Op een keer, toen ik me in een kroeg naar het toilet begaf, riep iemand me na:
“Als je mijn naam noemt, zul je een mooie plaats krijgen!”
Een ander bedacht me ooit met de mededeling:
“Als je niet schijt, dan rust je toch.”

En in mijn eigen kleinste kamertje hangt het tegeltje, dat jullie hieronder kunnen bekijken.