De derde man brengt de spraak aan

In het roemruchtige Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela staat een kathedraal. Dat zal allicht niemand verbazen. In de nok van dat gebouw hangt ‘s werelds grootste wierookvat: de botafumeiro. Als de kerkdienaren zin krijgen om even iets geks te doen, laten ze dat indrukwekkende geval zakken en dan geven ze het me daar toch een lavement van je welste, waardoor het zich in beweging zet en binnen de kortste keren met de splijtende vaart van een sloperskogel over een afstand van zeventig meter door de middenbeuk zwiept, tot groot jolijt van allen daar aanwezig. Een mens mag zich toch heus niet voorstellen dat het touw zou knappen, of dat het ding door een foute handeling enigszins van zijn baan afwijkt en zich een meedogenloze weg doorheen de toeschouwers baant … maar ik dwaal af, zij het niet met tegenzin.

Dat enorme wierookvat zou ik graag aanwenden om Cath Luyten lof toe te zwaaien. Met een verfrissend naturel verzorgt zij onder meer reportages voor het programma Vlaanderen Vakantieland en telkens als zij het scherm onveilig maakt, staat te mijnent de knop op lol. Ze is altijd in haar element als een sater in een bos en ze heeft niet enkel goeie zin in ‘t leven, maar ook onbedaarlijk veel aardigheid in wat ze doet.

Verleden zaterdag nam ze een tweeling met een nog verfrissender naturel op sleeptouw, Zita en Jobbe, die vanwege hun jeugdige leeftijd van naar schatting zeven jaar als jonge honden door het bestaan denderden. Toen de mannelijke helft van het duo vernam dat hun reisdoel het zuiden van Belgenland betrof, vermassacreerde hij prompt een alombekend kerstlied en maakte er O Ardennenboom van. Vervolgens gaf hij ons een uitvoerig en gedetailleerd verslag van zijn wedervaren in de baarmoeder, waar hij zich volgens zijn zeggen in een wel zeer onaangename positie bevonden had, omdat zijn zus de hele tijd met haar blote kont op zijn kop zat. Harrejakkes nog aan toe! Jobbe wist de kijker ook nog te vertellen dat een hotel eigenlijk een groot huis is, met allemaal kleine huisjes erin. En een wasbeer is een beer die de afwas doet.

Ja, die kindermonden staan nooit stil en de eigenaars ervan zijn een ware bron van kennis. Weten jullie wat?! Ik haal vandaag nog een wasbeer in huis.