Lauwe limonade met een rietje

Het valt mij op dat de media in toenemende mate en op lichtvaardige wijze de bijvoeglijke naamwoorden ‘legendarisch’ en ‘historisch’ gebruiken, om de vermeende belangrijkheid van een gebeurtenis op te glanzen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat personen die niet veel te koop hebben, maar toch graag in het middelpunt van de belangstelling willen staan, deze adjectieven aanwenden om hun veelal povere prestaties een kleurtje te geven. Ik heb het over glitterende nitwits met een buitensporig ego en een zangstem waarmee men daken kan ontmossen, over sportlui die van zichzelf denken dat ze het laatste broodje in Hongerstad zijn, kortom over aandachttrekkers van nature, die het geweldig met zichzelf getroffen hebben en er, bij gebrek aan tegenspraak in hun onmiddellijke omgeving, van uitgaan dat zij ook voor de rest van de wereld een godsgeschenk zijn.

Om mijn bewering te staven, plaats ik hiernaast een berichtje dat een jaar of wat geleden op de website van de VRT-nieuwsredactie verscheen. Een wielrenner eindigde niet als eerste, maar als zevende in een bergrit van de Tour de France en dat vindt hij desalniettemin een legendarische prestatie. Komaan zeg!

Als ik ooit het geluk heb om oud en der dagen zat te zijn, zal ik me op een mistige avond met de nakomelingen van mijn nakomelingen bij een vrolijk vlammend haardvuur verschansen en onder het genot van gepofte kastanjes kenbaar maken dat ik een legende voor ze in petto heb. Aangezien ik het jonge grut al eerder op spannende verhalen over de onvervaarde Bokkenrijders, de meedogenloze bende van Bakelandt en de demonische Kludde vergast heb, zal ik heus niet om aandacht hoeven te bedelen. Ze zullen me aankijken met hondjesachtige verwachting en dan kom ik op de proppen met de onnozele historie van de wielrenner, die in de dagen van olim, toen de kippetjes keurslijven droegen, zowaar zevende werd in een bergrit van de Tour de France.

De nakomelingen van mijn nakomelingen zullen me ongetwijfeld meewarig aankijken en beseffen dat de herfst in het hoofd van hun grootvader begonnen is, waardoor hij eerlang zal verdwalen in het Alzheimer Wald.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme