Opleuken

Tijd vermorsen en wortel schieten in een wachtkamer … Het is een bezigheid die me niet kan bezielen, maar je ontsnapt er niet aan. Verleden week zat ik noodgedwongen in zo’n lokaal waaruit alle gezelligheid was geweerd. Ik vertoonde de energie van een gestrande kwal. Met een volslagen gebrek aan belangstelling bladerde ik in een van de salontafelmagazines die daar lagen en plots viel mij iets op.

Ik begon verwoed tijdschriften te doorsnuffelen en kwam tot de ontdekking dat de wijzers van de klokken, uurwerken en horloges waarvoor men reclame maakt bijna zonder uitzondering tien over tien als tijdstip aanduiden. Waarom eigenlijk? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, maar de bevrediging ervan bleef uit, want iedereen ─ ja, zelfs Google ─ bleef het antwoord schuldig.

In arren moede telefoneerde ik gisteravond met iemand die zich beroepshalve met het maken van foto’s voor reclamedoeleinden inlaat. Hij verstrekte me meteen afdoende tekst en uitleg. Met de wijzers op tien over tien tover je als het ware een glimlach op het gelaat van het horloge, waardoor het instrument er veel aanlokkelijker uitziet, zoals dat bijvoorbeeld ook bij smileys en emoticons het geval is.

Ik heb het hieronder even getest en ja hoor! Mijn voorkeur gaat alleszins uit naar het smoeltje dat op tien over tien staat. Hoe verzinnen ze het? Je kunt het je eigen niet indenken.