De geheimen der natuur

Het overkomt me natuurlijk vaker dat ik iets niet begrijp, maar dan laat ik niets onverlet om daarover tekst en uitleg te krijgen. Nu sta ik echter voor een raadsel, waarvoor er vooralsnog geen verklaring lijkt te bestaan. Zelfs het alwetende internet blijft me een antwoord schuldig. Men zou kunnen denken dat mijn fantasie me parten speelt, maar dat is absoluut niet zo. Wat ik hieronder beschrijf, heb ik met mijn eigen ogen waargenomen, terwijl ik hoegenaamd geen glaasje ophad en al evenmin onder de invloed was van substanties die waanbeelden oproepen of de geest verruimen.

Tijdens een wandeling liep ik langs grazige weide, waarin wel dertig stomgeslagen koeien stonden. Let vooral op het door mij gebruikte werkwoord: stonden. De dieren in kwestie bevonden zich immers zonder uitzondering in een verticale positie, hoewel dat bij runderen eigenlijk nooit helemaal het geval is. Ik bedoel gewoon dat ze rechtopstaand … allez kom zeg! … dat ze zich op hun poten overeind hielden.

Ongeveer een minuut later, want amper honderd meter verderop, liep ik langs een andere sappige weide, waarin zich eveneens een dertigtal koeien ophielden, maar die lagen allemaal neer. Allemaal!

Waarom, zo vraag ik me af, staan zwartbonte koeien van het merk Holstein-Friesian, op hetzelfde tijdstip van dezelfde dag en op bijna dezelfde plek, in de ene weide stuk voor stuk overeind en liggen ze in een andere weide eensgezind plat op hun buik? Dat kan toch geen toeval zijn, wel?

De vraag zal vermoedelijk tot in lengte van dagen door mijn kop blijven malen, want ik vrees dat ik er nooit een antwoord op zal krijgen. Of toch?