Freischwebende Intelligenz

Het zal jullie inmiddels genoegzaam bekend zijn dat ik het niet begrepen heb op vreemde eenden in de bijt, of op het gebruik van anderstalige woorden in het Nederlands. Bij hoge uitzondering zal ik vandaag toch even de grenzen van mijn blog voor een Germaanse indringer openstellen.

Kennen jullie het begrip freischwebende Intelligenz? Het is een bedenksel van de socioloog, Karl Mannheim, en het staat voor het niet primair doelgericht nadenken en discussiëren over filosofische en maatschappelijke kwesties. Ik denk dat ik me gisteren aan freischwebende Intelligenz overgegeven heb, of toch aan iets wat erop lijkt. Het weze mij toegestaan om hieronder wat van mijn bedenkingen weer te geven.

1.
Waar komt men terecht als men in bergachtig gebied een stad verlaat? Men kan dat toch bezwaarlijk het platteland noemen.

2.
Waarom is een gezond slaatje duurder dan een vettige hamburger?

3.
Waarom vermelden de bereide (diepvries)maaltijden die wij aankopen geen QR-codes die nauwgezet de microgolfoven instrueren: 4 minuten op volle kracht, 1 minuut laten rusten, 2 minuten op halve kracht …

4.
Waarom zijn auto’s niet voorzien van een in de koffer ingebouwd winkelkarretje, dat uitgerust is met een uitklapbaar onderstel zoals een brancard in een ambulance, zodat je het makkelijk kunt uit- en inladen en bovendien het terugbrengen van het karretje overbodig maakt?

5.
Zou het niet beter zijn om tweets niet te beperken tot 140 karakters, maar tot het IQ van de persoon in kwestie?

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme