Ja, santé mijn ratje!

Hij kan nog geen ei bakken; zij kan nog geen banaan pellen; jij kunt nog geen water koken … We beschikken over talloze verwoordingen om iemands onhandigheid of onvermogen aan de kaak te stellen. Een van die uitdrukkingen is sinds een paar dagen toepasselijk op de schrijver dezes: ik kan nog geen blikje openkrijgen. Heden doe ik aan den volke kond van mijn wedervaren.

Sinds enige tijd koop ik mijn slobberspul ─ bier en fris ─ in van die kleine tonnetjes. Die laten zich makkelijker in een ijskast stapelen en bovendien kan ik me niet van de indruk ontdoen dat ze langer de koelte van hun inhoud bewaren. Ik ben er me terdege van bewust dat ik het milieu beter dien door herbruikbare flessen in te slaan en vroeger deed ik dat ook, maar het over en weer zeulen van kratten vond ik zo’n slameur en het gedoe met statiegeld wekte steevast mijn ergernis op. De druppel die bij mij de emmer deed overlopen was een incident van enkele maanden geleden.

Ik had in de supermarkt drie lege kratten afgegeven en in ruil daarvoor een tegoedbonnetje van vijftien euro gekregen, dat ik zorgzaam in de papierklem van mijn karretje vastzette. Toen ik me later met mijn boodschappen ─ inclusief drie kratten drank ─ bij de kassa aanmeldde, bleek dat bonnetje verdwenen. De caissière zei dat zoiets wel vaker gebeurde, want dieven zaten op het vinkentouw en speurden naar verslapte aandacht. Ze ried me aan om zulke bonnetjes voortaan in mijn zak te bewaren en wilde me gelijk voor drie nieuwe kratten laten afdokken, maar dat weigerde ik. Sindsdien gebruik ik blikjes en die doen me geen overlast aan. Of eigenlijk toch …

Ik heb verleden week dertig blikjes cola gekocht en die krijg ik niet open. ‘t Zijn ongetwijfeld maandagmorgenexemplaren. Als ik aan het lipje op het deksel ruk, dient er normaliter een klepje open te gaan dat me toegang tot de inhoud verschaft, maar bij mij gebeurt dat dus niet. Om mijn dorst te lessen moet ik schroevendraaiers en messen gebruiken. Wie mij een beetje kent, zal weten dat dit voor mij uiterst gevaarlijke instrumenten zijn. Als daar maar geen ongelukken van komen.

Kijk, ze mogen het me vooral niet tegen maken, of ik stop met drinken.