Is Engels het nieuwe Nederlands?

selfie

Zowel in Nederland als in Vlaanderen is selfie verkozen tot woord van het jaar. Het ligt in alle geval niet aan mij, want ik vind het een onnozel bedenksel, dat eigenlijk meer Engels dan Nederlands is en dat bovendien op de nogal betuttelende ie-klank eindigt. Ik sta gelukkig niet alleen met mijn kritiek. Ook de notoire Kees van Kooten vindt selfie een kinderachtig woord. Hij heeft er trouwens meteen een alternatief voor bedacht dat wel mijn goedkeuring wegdraagt: het palindroom otofoto.

Dictee2Dezelfde Kees van Kooten is de schrijver van het 24ste Groot Dictee der Nederlandse Taal, waaraan we desgewenst vanavond in al dan niet jolig groepsverband kunnen deelnemen. Het dictee zal voorgelezen worden door de onvolprezen Martine Tanghe, met de in zachtzinnigheid gedrenkte stem, en door Philip Freriks, met een voor Vlaamse oren uiterst schabouwelijke dictie. Ik heb verleden jaar over hem geschreven dat hij tijdens het spreken de indruk wekt dat hij een walvis staat te pijpen, maar ik ben vandaag in een ietwat mildere stemming, dus bind ik wat in: hij spreekt alsof hij met steengruis staat te gorgelen.

Wat er ook van zij, vanavond ben ik van de partij.

NTR op Nederland 1 om 21.30 uur
Canvas om 21.40 uur