Jongens onder mekaar

Hoewel sport me niet echt kan bezielen en ik enkel voor tennissen mijn toetje zou laten staan, zat ik zaterdagmiddag toch naar het veldrijden in Koksijde te kijken. Ik geef graag toe dat het best wel een spannende wedstrijd was.

Michel Wuyts, die in de fietskunsten gepokt en gemazeld is, gaf commentaar bij de beelden, daarin bijgestaan door ene Paul Herijgers, die kennelijk ooit nog zelf door de velden gereden had en derhalve wist waarover hij sprak.

Een Tsjechische renner, die het met de naam Zdenek Stybar moet stellen ─ ja, zeg het eens langzaam na! ─ slaagde er als enige in een steile zandheuvel op te rijden. Alle andere deelnemers dienden hun fiets te ontstijgen en het obstakel per benenwagen te overwinnen. Michel Wuyts stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken.
─”Verleden jaar kon hij dat nog niet,” riep hij, “maar dit jaar heeft hij hulp gekregen van mijn gastcommentator.”
─”Ik heb gisteren wat aan zijn sjampapke gefrutteld” verstrekte die gastcommentator, in dit geval Paul Herijgers, tekst en uitleg.
─”Aan wat?” vroeg Wuyts.
─”Aan zijn ventieltje”, verduidelijkte Herijgers.

Aangezien het Franse soupape tevens het Vlaamse dialectwoord voor ventiel is, vraag ik me nu toch werkelijk af wat een sjampapke zou kunnen zijn. Waaraan heeft Herijgers eigenlijk zitten fruttelen bij Stybar? Het zal allicht niet zijn wat ik denk, hoewel … ‘t Is een raar wereldje, hoor! Zo van jongens onder mekaar …

En ja, Zdenek Stybar behaalde de overwinning, allicht dankzij dat gefruttel aan zijn sjampapke.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme