Geboekstaafd

patrijspoortHoewel de televisie een voortdurende bron van vermaak heet te zijn, besteed ik er meestal net zoveel aandacht aan als aan de patrijspoort van de wasmachine waarachter een bonte was draait. Toen ik dit schreef, zat ik me af te vragen waarom zo’n rond glazen raampje eigenlijk een patrijspoort heet. Ik ging te rade bij die dikkerd van van Dale, waar men me doodgemoedereerd meedeelde dat het woord voor het eerst in 1863 opgetekend werd, maar dat de herkomst ervan onbekend is. Tja, daar schieten we ook niet mee op, dus keer ik maar terug naar het onderwerp dat ik net bij de kop had.

Ik kijk alleen televisie als het sneeuwt in de hel en de kalveren op het ijs dansen, maar als ik het doe, ligt er zoals steeds een notitieboekje binnen handbereik, waarin ik de aantekeningen onderbreng van wat ik misschien ooit tijdens mijn scheppende arbeid zal kunnen gebruiken. De oogst van de voorbije week is echter magertjes. Slechts twee personen hebben een eervolle vermelding gekregen.

In het quizprogramma Blokken vroeg men naar de naam van de vrouwelijke tegenhanger van Manneken Pis. Dat is Jeanneke Pis, maar dat wist de kandidaat in kwestie niet. Zijn antwoord luidde: “Vrouwke Zeik.”
Gelachen dat ik heb! Ik kwam haast niet meer bij.

In het reportageprogramma Iedereen Beroemd verscheen taartenbakster Sylvia uit Putte, die doodleuk verkondigde:
“Mijn bruidstaart was zo’n ingewikkeld concept dat ik meteen met een taartenwinkel begonnen ben.”
Gelachen dat ik heb! Ik heb de hele avond blauw gelegen.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme