Schrijfkramp

GrootDicteeWat valt er vandaag, naast de vrij opmerkelijke datum 12.12.12, nog meer te beleven? Als ik mijn agenda raadpleeg is dat, althans wat mij betreft, niets opzienbarends. Vanavond echter zal ik naar jaarlijkse gewoonte in de pen klimmen om me een lamme hand en blauwe vingers te schrijven aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Vraag me niet waar dat eigenlijk goed voor is, want ik zou het echt niet weten. Je kunt er niets mee verdienen, tenminste als je een streling van of in voorkomend geval een domper op je ijdelheid buiten beschouwing laat. Zelfs als je een goed resultaat behaalt en wijnig fauten schreift, betekent dat nog lang niet dat je over een welversneden pen beschikt, of dat je tot meer in staat zou zijn dan kiosklitteratuur of kleppermanspoëzie. Waarom doe ik het dan? Het zal vermoedelijk iets met competitiedrang te maken hebben, ook al zijn de mededingers niet lijfelijk in mijn woonkamer aanwezig. Het is bovendien een van de weinige dingen waarin ik kan uitblinken als het me een beetje meezit. Ik ben ook maar een mens, die er zo nu en dan behoefte aan heeft om zich op een bedje van lauweren uit te strekken.

Dit jaar is het dictee ontsproten aan de hand van Adriaan van Dis, die zijn pennenvrucht ongetwijfeld zal larderen met allemaal moeilijke woorden, die verstandige mensen nooit gebruiken tenzij een kruiswoordraadsel ─ of een dictee ─ hen daartoe verplicht. Het gewrocht zal voorgelezen worden door de rochelende en voor Vlamingen moeilijk verstaanbare Philip Freriks en de onvolprezen Martine Tanghe, die na haar ziekte gelukkig opnieuw van de partij is en zich ongetwijfeld aan vogelzang in mensentaal zal overgeven.

Als de addertjes onder het gras van de tekst me niet al te venijnig gebeten hebben, zal ik hier morgen ongetwijfeld uitpakken met het door mij behaalde resultaat. In het andere geval doe ik alsof mijn neus bloedt en van de prinsen Filip en Willem-Alexander geen kwaad weet.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal:
Op Nederland 1 om 20.25 uur
Op Canvas om 21.10 uur