Vocabulaire 2

Oorstrelend
De meesten van jullie zullen ongetwijfeld weten dat men aan kassa’s in supermarkten beurtbalkjes gebruikt, om op de transportband naar de kassa de boodschappen van twee klanten gescheiden te houden. Beurtbalkje is een neologisme dat weliswaar al in 1996 ontstond, maar pas in 2004 ingeburgerd raakte. In de contreien waar ik hoofdkwartier houd, noemt men zo’n balkje echter een mijndijntje: een woord dat ongetwijfeld afgeleid is van de uitdrukking ‘het mijn en het dijn’ en dat ik veel fraaier vind klinken dan beurtbalkje. Men zegge het voort!  

Muurbloempje
Er zullen ongetwijfeld allerhande benamingen bestaan voor potloodventers en andere exhibitionisten, maar ik heb nog altijd een voorkeur voor het helaas in onbruik geraakte schennispleger, dat bijna net zo pervers klinkt als de persoon die het aanduidt. 

Nieuweling
Als mensen te lui of te gehaast zijn om de gebaande wegen te gebruiken en liever bochten afsnijden, ontstaat er soms een nieuw pad, zoals jullie op de afbeelding hieronder kunnen zien. Er is vermoedelijk nog geen specifieke naam voor bedacht, maar ik hoorde hoe iemand het een wenspad noemde en dat leek me wel geschikt.

wenspad

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme