Kwaad bloed

In de dagen van olim, toen de kippetjes keurslijven droegen, bestond ene Jezus van Nazareth het om op nogal opzienbarende wijze uit de dood te verrijzen. Bovendien gaf hij zich over aan een enigszins uit de hand gelopen levitatie, want ten aanschouwen van zijn apostelen schoot hij gezwind het zwerk in en voer zowaar ten hemel. Gelukkig hielden alle vulkanen zich op dat moment koest, zodat aswolken geen … eh … roet in ‘t eten gooiden.

Om deze toch wel uitzonderlijke gebeurtenis te herdenken, vieren wij vandaag Hemelvaartsdag en in het al danig door toeristen geteisterde Brugge zorgt dat voor een nog grotere toeloop, want vanmiddag houdt men er de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie, die de Unesco nog maar enkele dagen geleden als immaterieel werelderfgoed erkende.Volgens een oude overlevering bracht een graaf van Vlaanderen, met name Diederik van de Elzas, in het jaar 1150 en dus na de tweede kruistocht een paar druppels bloed mee uit het Heilige Land, dewelke naar men beweerde uit de bovengenoemde ruimtevaarder weggevloeid waren. Sindsdien is die relikwie aan grote verering onderhevig en ieder jaar, op Hemelvaartsdag, zeult men het kokertje met de kostbare inhoud door de stad, hetgeen met veel bombarie gepaard gaat.

Hoewel ik al mijn hele leven op spuugafstand van Brugge woon, heb ik me slechts één keer de moeite getroost om de processie te bezienswaardigen. Ik ben immers een ongelovige en zal bijgevolg branden in de hel. Bovendien heb ik het niet zo op bloederige taferelen begrepen. Wat ik me van de optocht herinner, is een paard dat plots hevige aandrang voelde en zich vervolgens lustig ontlastte, tot groot jolijt van de toeschouwers die de geurige vijgen over zich heen kregen. Gelachen dat we hebben!

Dit jaar lopen er geen priesters mee in de processie. Men is bang voor represailles van het gepeupel, want de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, heeft niet alleen de mis opgedragen, maar zich ook zeer misdragen. Onlangs diende hij noodgedwongen ontslag te nemen, omdat hij zich op seksuele wijze met minderjarigen had ingelaten. Het zal dan ook niemand verbazen dat er in het Brugse stadsbeeld affiches verschenen zijn, die iedereen uitnodigen om tijdens de ‘Geilige Boeteprocessie’ met eieren en tomaten te gooien.

Toen ik een aantal jaren geleden de processie aanschouwde, liep deze schijnheilige pedofiel ook mee en hij waande zich een godsgeschenk, indien al niet de zaligmaker zelve. Ik denk dat het paard eigenlijk van plan was om op zijn kop te schijten.