Striptease

De televisie speelde op de achtergrond van wat ik aan het doen was en vertoonde een programma dat ‘Vlaanderen vakantieland’ heet: een vlag die de lading niet helemaal dekt, want een groot aantal van de reportages handelen over soms verre buitenlanden.

Zo begaf gastvrouw Saartje Vandendriessche zich helemaal naar het zuiden van la Belgique, waar ze ene Geert ontmoette: een man die zich de ietwat dubieuze titel van stripjournalist toe-eigende. Mijn belangstelling was meteen gewekt en ik wachtte ongeduldig op zwoele beelden van interessant kronkelende paaldanseressen en vlijtig turnende meisjes in verregaande staat van ontkleding.

Helaas! Geert nam Saartje op sleeptouw, bracht haar naar allerhande musea en verstrekte ondertussen informatie over het reilen en zeilen van het stripverhaal in Wallonië. Zo zei hij bijvoorbeeld:

Vroeger was België de bakermat van de strip. Nu is Frankrijk dat.

Daar klopt dus geen ene donder van. De bakermat is de plaats waar iets ontstaan is, waar de oorsprong van iets ligt. Als België de bakermat van de strip is, valt daar niet aan te tornen en kan Frankrijk dat nooit zijn of worden.

Van een Nederlandstalige journalist mag men toch geredelijk verwachten dat hij dat weet. Of niet?

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme