Dommer dan een doos haar

Ik ben allerminst een fan van het televisieprogramma ‘Komen eten’: een soortement kookwedstrijd, waarin wekelijks vier deelnemers de titel van beste gastvrouw/heer proberen binnen te rijven. Een interview in het weekblad Humo bracht me er evenwel toe om deze week toch op de bewuste zender ─ VT4 ─ af te stemmen. Luidens dat artikel zou men de kijker confronteren met een kandidate die de gemoederen danig zou bezighouden. Aangezien ik geneigd ben om over alles mijn zegje te doen …

Nederlanders mogen zich via Belgenmoppen graag over de vermeende domheid van hun zuiderburen verkneukelen, maar de deelneemster in kwestie ─ een in Vlaanderen aangespoelde Zeeuwmeermin ─ stak ons met het grootste gemak de loef af. Haar oogopslag deed een minimum aan hersenactiviteit vermoeden en zodra ze de mond opende, bleek duidelijk dat ze aan de bron der intelligentie slechts de lippen bevochtigd had en dat haar IQ lager was dan haar lichaamstemperatuur.

Hoewel ze volgens haar zeggen geregeld toprestaurants bezocht en daar de crème brûlée proefde, wist ze bijvoorbeeld niet wat Griekse feta was. Van pastinaak vermoedde ze dat het een soort pasta betrof en van de foei gras (foie gras) hoopte ze dat men haar geen gras zou opdissen. Ze peurde verwoed in haar schotel en omwoelde de hele inhoud ervan, op zoek naar vijgen, die nochtans open en bloot de rand van het bord sierden. In de kokkies sant sjakes (coquilles Saint-Jacques) dacht ze kokos aan te treffen …

Gisteren diende deze Zeeuwmeermin ─ als haar verstand een weide was, zouden de schapen verhongeren ─ de rol van gastvrouw op zich te nemen. Ze haalde haar medekandidaten af met zo’n Amerikaans praalgraf op wielen en tijdens de rit naar de kapitale villa waarin ze woonde, luisterden ze met zijn allen ingetogen naar het nummer ‘Filmster’ van de onnavolgbare meidengroep K3. De avond kon al niet meer stuk, maar de Zeeuwmeermin ─ ze heeft vermoedelijk zelfs een gebruiksaanwijzing nodig voor kauwgum ─ bestond het om ook nog onvergetelijke happen samen te gooien en op te dissen: tomatensoep met balletjes, gebakken paling en een mokkapunt met aardbeienjam.

Het zal dan ook niemand verbazen dat de Zeeuwmeermin, na dit waarlijk gastronomische festijn, op de laatste plaats eindigde, maar dat kon haar geen ene moer verblotekonten. Niettegenstaande haar leeftijd (41) en haar niet bepaald mensenverrukkende uiterlijk, beoogde ze een carrière als model. Haar foto in Playboy was het doel dat ze nastreefde en haar optreden in ‘Komen eten’ beschouwde ze als de eerste stap in de richting van eeuwige roem.

Wellicht gebeurt het nimmer, maar als ik haar ooit in Playboy zou aantreffen, zeg ik gelijk mijn abonnement op.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme