Vocabulaire

Het is best mogelijk dat dit rubriekje hier regelmatig zal opduiken, want ik werk hele dagen met taal en ben ─ dat is genoegzaam bekend ─ hogelijk bekoord door zowel de talloze charmes, als de schier onuitputtelijke rijkdom van het vaak verguisde, maar o zo lenige Nederlands.

In Oorstrelend wil ik jullie deelgenoot maken van woorden die ik lekker vind bekken, of die soms zelfs uit je mond lijken te geuren. In Muurbloempje besteed ik aandacht aan bestaande woorden die helaas slechts weinigen kennen en gebruiken. In Nieuweling vermeld ik woorden die vooralsnog geen plaatsje in woordenboeken konden verwerven, maar dat volgens mij nochtans verdienen.  

Oorstrelend

In weerwil van de minder fraaie betekenis lijkt schorremorrie me een woord te zijn dat perfect in mijn mond past en zich soepel laat uitspreken.

Muurbloempje

Het visooglensje in een deur, waardoor men kan zien wie zich aanmeldt, heet niet alleen een spionnetje, maar maar men desgewenst ook een judas noemen.

Nieuweling

Voor veel conservenblikken heeft men vandaag de dag geen busopener meer nodig, want die zijn voorzien van een ritsratsring, waarmee men met één ruk het hele deksel kan verwijderen.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme