‘t Is koers

Het is welhaast onmogelijk dat jullie het nog niet zouden weten, maar we zijn vandaag de veertiende zondag van het jaar en die staat helemaal in het teken van De Ronde van Vlaanderen, alias Vlaanderens mooiste, alias Vlaanderens hoogmis.

Gisteren waren de amateurs aan de beurt. Twintigduizend fietsers maakten de schilderachtigste wegen van Vlaanderen onveilig en een niet gering aantal daarvan ontpopte zich tot regelrechte nestbevuilers, die doodgemoedereerd wikkels, drankkartonnetjes, blikjes en drinkbussen in bermen, sloten en voortuintjes kieperden, om van de wildgeplaste urine nog te zwijgen. Het geeft absoluut geen pas. Je zult maar langs het parcours wonen. Verleden jaar hebben sommigen zich al over de overlast beklaagd en de organisatoren beloofden beterschap, maar ik heb gisteren met eigen ogen gezien hoe loos die belofte wel was.

Karl Vannieuwkerke, sportjournalist en wielerfanaat, slaat daaromtrent in Humo een vergoelijkende toon aan, alsof hij de aartsbisschop Léonard van het wielertoerisme is, maar van iemand die zichzelf een fanaat noemt, mag men eigenlijk geen objectiviteit verwachten. Hij zegt: “We zouden eens wat toleranter mogen zijn.” Wablief?! Ik ben in mijn hele leven nog maar twee keer de huid volgescholden en dat was telkens door zo’n toonbeeld van tolerantie: een wielertoerist, wiens embonpoint de rekbaarheid van zijn maillot tartte, maar die meende dat hij me, geruggensteund door een groep gelijkgestemden, een gemene bek mocht geven en luidkeels schreeuwen dat ik, recreatief fietser die aan een gezapig tempo door het landschap bolde:

  1. een hinderlijke stoppelstier was die maar beter in zijn graf kon kruipen
  2. dajje koste kort ormtjes krieg’n dajje nie kut schart’n ot de mier’n ajje kloot’n biet’n. (moge je korte armpjes krijgen, zodat je niet kunt krabben als de mieren in je kloten bijten).

Wielertoeristen, ik kan ze voor mijn ogen niet geschilderd zien!

Vandaag dan mogen zij die van fietsen hun beroep hebben gemaakt aantreden. Ik raad jullie aan om tijdens de televisie-uitzending vooral eens goed te kijken naar het aantal drinkbussen dat uit het peloton opstijgt, om naast de weg te belanden en ervoor te zorgen dat Vlaanderen na zijn mooiste heel wat minder fraai oogt.

Copyright Uilenvlucht 2018 Frontier Theme