Nul, prot, nogabal

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid heeft onlangs een campagne gelanceerd, die tot doel heeft het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, of zelfs ─ o ijdele hoop! ─ tot nul te herleiden. Het staat buiten kijf dat dit een lovenswaardig initiatief is, maar toch vraag ik me af waarom dergelijke acties steeds weer onder een Engelstalige slagzin gebukt moeten gaan. Daar krijg ik toch een kunstkop en stenen kloten van! In dit geval heeft men voor ‘Go for Zero’ gekozen. Het klinkt inderdaad vrij stimulerend, maar volgens mij stuurt het Nederlandstalige ‘Ga voor nul’ net zo’n aanmoedigende boodschap uit. Ik ben er zeker van dat men in La Belgique en zonder twijfel ook in Belgien in staat is om ronkende slogans te verzinnen.

Mijn leuze is: Spreek je moerstaal!