De kop van Jut

Bart De Wever had tijdens een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel enigszins het achterste van zijn tong laten zien en de Belgische ‘hovaardigheidsbekleders’ in politieke steunkorsetten kregen het behoorlijk op hun teringtietjes van zijn boude uitspraken. Vanzelfsprekend riep ook de Vlaamse televisie de onverlaat ter verantwoording en de dienstdoende verhoorder, die hem per scerpe examinatie ende torture het vuur aan de schenen diende te leggen, was de koorknaap Wim de Vilder.

─”Het is eigenlijk wel zo dat uw uitspraken olie op de golven zijn?” ging hij kordaat in de aanval.
─”Olie op het vuur, bedoelt u”, verbeterde De Wever hem gezwind.
Dat had hij beter kunnen laten, want de vermoedelijk langtenige journalist stak zijn stekels op en vervolgde het interview in danig gepikeerde toestand, waarbij de objectiviteit het in hoge mate moest ontgelden.

─”Het lijkt van weinig respect te getuigen voor het werk van de bemiddelaar”, vond De Vilder ook nog.

Op dat moment herinnerde ik me plots een artikel van enkele jaren geleden en dat heb ik natuurlijk even opgezocht. In Humo 09/3521 van 26 februari 2008 interviewen de heren Jan Lippens en Tom Pardoen onze huidige koninklijke bemiddelaar, Johan Vande Lanotte, die letterlijk het volgende verklaart:

Bart De Wever is intelligent, een goed debater en een conservatief , maar als politicus is hij compleet nutteloos voor Vlaanderen. Hij koketteert voortdurend met zijn spitsheid, maar hij is vaak gewoon grof. Ik zal ook eens grof zijn. Hitler en Stalin kwamen soms ook spits uit de hoek! Dat neemt toch niet weg dat hun ideeën huiveringwekkend waren? Ik vind de conservatieve ideeën van De Wever ook huiveringwekkend.

Wim De Vilder zal het ongetwijfeld met me eens zijn dat deze woorden van weinig respect getuigen voor de man die twee jaar later bewees dat hij hoegenaamd niet compleet nutteloos voor Vlaanderen was, door 753.600 voorkeurstemmen binnen te rijven. Vande Lanotte, thans koninklijk bemiddelaar, kreeg er 178.312.

An nescis, mi fili, quantilla sapientia mundus regatur?
Weet jij dan niet, mijn zoon, met hoe weinig verstand de wereld wordt geregeerd?