Schijnheiligen

Er zouden mensen zijn die ooit twee beren broodjes zagen smeren. Het staat nergens, maar ik heb er zo’n donkerbruin vermoeden van dat deze waarneming zich voltrok na een nogal ongeremd gebruik van alcoholische, geestverruimende of zelfs hallucinaties veroorzakende substanties. Ik was daarentegen bloednuchter toen ik gisteren in de kroeg twee sinterklazen dusdanig met elkaar in de clinch zag gaan, dat mijters, baarden en pruiken met ongepaste sierlijkheid heen en weer vlogen, terwijl geen van beiden aarzelde om de herderlijke staf als kneuzend wapen aan te wenden.

Vanmorgen begaf ik me naar het dorp en stond daar plots oog in oog met een nogal verzenuwde sinterklaas. Ik mag een tweede navel krijgen als dat niet de zeer ontuchtige en daarom van zijn troon getuimelde bisschop van Brugge was. Ik acht die jongensvraat ertoe in staat om zijn geheime krocht te verlaten en vermomd als kindervriend met zijn op knapen beluste seksualiteit te experimenteren. Het is dat ik mijn handen niet vuilmaak aan een fluim, want anders …

Kijk, als ik het niet zelf verzonnen had, zou ik het ook nauwelijks geloven.