Daar wordt een mens ook niet vrolijk van

Het gebeurt zelden dat ik in herhaling val, maar als ik het vandaag toch doe, heb ik daar vanzelfsprekend een gegronde reden voor. Ik ben even in mijn archief gedoken, om daar onderstaand schrijfsel van bijna zeven jaar geleden op te vissen:

Een vonkje tederheid

Sommige mensen verblijden de wereld en hij is zo iemand.

Hij zal een jaar of elf zijn, schat ik, en hij heeft een sympathieke kop. Zijn haren zijn blond als koren in de zomer en met zijn fjordenblauwe ogen tergt hij de hemel. Ik zie hem bijna iedere morgen naar school lopen in het gezelschap van een meisje, dat vermoedelijk zijn jongere zus is, want ze lijken sprekend op elkaar. Haar hand woont ononderbroken in de zijne en hij beteugelt voortdurend zijn tred, zodat ze hem gemakkelijk kan bijhouden.

Vanmorgen liet hij plots haar hand los. Hij hurkte neer, trok een van haar schoenen uit en verwijderde met een bijna strelend gebaar het steentje dat haar voetzool irriteerde. Even later liepen ze verder. Ze zei iets. Hij antwoordde. Haar gezicht glansde als een lamp van duizend watt. Ze keek naar hem op met de grote ogen van de onschuld en ze had opeens lachende kuiltjes in de wangen. Hij was haar grote broer. Ze vertrouwde hem als geen ander en ze wist nu al dat hij haar nooit in de steek zou laten. En elke dag hing hij de zon voor haar op.

Gisteren vond de jongen in kwestie ─ ondertussen achttien jaar jong ─ dat zijn leven niet langer de moeite loonde en hij zette er een punt achter. Dat is toch te treurig voor woorden. Het heeft me van mijn à propos gebracht.

6 Comments

Add a Comment
 1. Heel erg Benjamin.
  Zijn het niet de gevoeligste, liefste mensen die ten prooi vallen aan wanhoop.Er bestaat geen troost, geen heling voor zijn zusje, geliefden en ook allen die van nabij zoiets meemaken.
  R.I.P. lieve,” grote” broer.

  1. Ik heb nooit begrepen, ik begrijp niet en ik zal nooit begrijpen waarom iemand die ultieme stap zet. En toch gebeurt het, ook met mensen die nog hun hele leven voor zich hebben.

 2. Wie weet met welk innerlijk probleem deze jongen worstelde en nergens terecht kon omdat hij uiterlijk een lieve jongen was en niemand vermoedde dat hij hulp nodig had. Dikwijls zijn het deze mensen die in hun wanhoop uit het leven stappen en familie en vrienden verweesd en niet begrijpend achterlaten. Ik heb het meermaals meegemaakt wanneer ik familie deze trieste boodschap moest melden 🙁

  1. Men zou nochtans denken dat er tegenwoordig voldoende sociale opvangnetten zijn (hulplijnen edm.) om probleemgevallen bij te staan, maar dat is kennelijk niet het geval.

 3. Er zijn inderdaad genoeg sociale opvangnetten maar het is vooral de directe omgeving die de signalen moet zien. En in de meeste gevallen heeft de directe omgeving niets opgemerkt. Het is ongelooflijk hoe mensen met zelfmoordgedachten dit kunnen verstoppen. Nochtans hebben ze in de meeste gevallen wèl subtiele signalen uitgestuurd. Maar ja ze moeten ook begrepen worden.

  1. Ik heb in de kring waarin ik me beweeg slechts één keer een zelfdoding meegemaakt — gelukkig maar — en ik had in alle geval geen signalen waargenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Uilenvlucht 2017 Frontier Theme