Losse flodders

Tijdens mijn wandel- en fietstochten laat ik mijn gedachten de vrije loop en die gaan me daar toch een gang! Je leven zo niet! Om niets verloren te laten gaan van mijn als steekvlammen oplaaiende hersenarbeid heb ik altijd een digitaal dicteerapparaatje op zak en zodoende ook binnen handbereik, waaraan ik al mijn zielenroerselen toevertrouw, om die na afloop thuis te ziften en wat ervan overblijft als aantekeningen te bewaren voor als die ooit eens te pas komen.

Laten we even kijken wat ik verleden zondag zoal geoogst heb. Eos, de rozenvingerige dageraad ─ ja, ik dweep nog steeds met Homerus en andere oude Grieken ─ liet er geen twijfel over bestaan dat er een weldadige decembermorgen op til was, dus begaf ik me per benenwagen op weg om baldadig door herfstblaren te stappen, door weilanden te soppen en dartel in de natuur rond te raggen. 

Onderweg registreerde ik hetgeen volgt:

1.
Het valt me op dat er dit jaar bijzonder weinig kerstversierde tuinen, bomen en huizen te zien zijn. Zelfs de adventskransen op de voordeuren ontbreken. Ik sprak met een man die zich gewoonlijk aan buitenissige decoratie pleegt over te geven, maar nu geen aanstalten maakt om ook maar iets op te tuigen. Hij verklaarde ronduit dat hij bang is dat religieuze fanatiekelingen, die Kerstmis als een aanfluiting beschouwen, zich aan zijn eigendom zullen vergrijpen. Bij een vriend van hem hadden zulke onverlaten immers een zich buitenshuis bevindende kerststal vernield en tevens een ruit van zijn woning ingegooid. Is het werkelijk al zover gekomen?

2.
Waarom vertonen de meeste fietsers zo’n afgezakt smoel en een getourmenteerde gelaatsuitdrukking? Ruiken ze iets smerigs of zo? Ze moeten van mij niet onbedaarlijk veel plezier in het leven hebben, maar ze mogen toch best wat vrolijker kijken.

3.
Als mijn fiets een raar geluidje produceert, kan ik me daar verschrikkelijk over opwinden en moet dat meteen verholpen worden. Sommige mensen verplaatsen zich echter op ongegeneerd piepende, tikkende, kreunende en jammerende rijwielen en storen zich daar blijkbaar niet aan. Ik zou er het spetterend van krijgen.

4.
De meeste wegen brengen je langs keurige woningen met verzorgde voortuintjes. Fiets- en wandelpaden daarentegen voeren je soms langs de achterkant van diezelfde huizen. Je kunt je eigen haast niet indenken wat je daar allemaal aantreft aan rare bouwsels, afvalbergen en hopen schroot. Volgens mij staan er trouwens meer badkuipen in Vlaamse weiden en achtertuinen dan in Vlaamse badkamers.

4 Comments

Add a Comment
 1. Goed idee dat dicteerapparaatje !
  Heb lang een aversie gehad tegen al het getingeltangel en de lichtverspilling weken voor Kerst, maar nu bekijk ik het met de ogen van mijn 3 jarige kleinzoon. Treuzelen en zeuren bij het te voet afhalen van school, tot we plots de kerstverlichting (voor 6 december!) in de winkelstraat opmerkten. Een feest!” Oma, kijk wat mooi, speciaal aangestoken om de Sint te verwelkomen!”

  1. Zelf heb ik ook weinig of geen aardigheid in het feestgedruis van de decembermaand en alles wat daarmee gepaard gaat. Helaas heb ik ook geen kleinkind dat mij op andere gedachten vermag te brengen.

 2. Een dicteer apparaatje? Ben je dan zo vergeetachtig .
  1. Hier is het ook zo. In vroeger tijden deed de hele straat mee met de kerstverlichting . Momenteel ben ik nog de enige die buiten kerstverlichting heb. Zou de stijgende elektriciteitsrekening daar ook niet mee te maken hebben ?
  2 Tja die willen aan de buitenwereld tonen dat ze een hele inspanning leveren en daar hoort een afgezakte smoel bij.
  3. Daar erger ik me ook aan. Wellicht horen ze daar een soort muziek in!
  4.Zit maar eens in de trein ,dan zie je ook al de koterijen en rommel achteraan de huizen!!

  1. Tijdens een wandeling of fietstocht krijg ik gemiddeld zo’n dertigtal ideeën, invallen, zinswendingen en wat dies meer zij te verwerken. Die kan ik onmogelijk allemaal onthouden en dan biedt zo’n toestelletje uitkomst. Ik heb al veel plezier beleefd aan dat ding, want je kunt er ook stiekem gesprekken mee opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Uilenvlucht 2017 Frontier Theme